Scheiden en hypotheek

Als je gaat scheiden verandert ook de woonsituatie. Bij een huurwoning kan één van de partners het huurcontract en de woning overnemen. De ander moet dan andere woonruimte zoeken. Daar kun je afspraken over maken in het echtscheidingsconvenant.

 

Scheiden en hypotheek

Bij een koopwoning en scheiding gaat het anders. Wanneer één van jullie in de koopwoning wil blijven wonen, zal gekeken worden naar de financiële haalbaarheid hiervan. Meestal staat de hypotheek op jullie beider naam en wordt getoetst of degene die dat wenst, de hypotheek zelfstandig kan overnemen. Daarvoor moet je contact opnemen met een hypotheekadviseur. Wij werken nauw samen met diverse hypotheekadviseurs en kunnen jullie daarbij begeleiden.

Wanneer er sprake is van een eventuele overwaarde moet deze verdeeld worden. Dat is onderdeel van de vermogensverdeling.

Ook kunnen jullie besluiten de woning te verkopen. Bijvoorbeeld omdat je allebei ergens anders gaat wonen of wanneer het overnemen van de hypotheek door één van jullie niet mogelijk blijkt. Bij scheidingen zijn er op dit gebied gelukkig verruimde regels van toepassing waar banken mee mogen werken. Zo blijkt er soms meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht.

Alle afspraken over de woning, verdeling of de verkoop daarvan, maar ook afspraken over woonlasten en bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

 

Wij zijn gecertificeerd MfN-registermediator met de accreditatie Familie Mediation. Ook zijn we ADR-registermediator en o.a. aangesloten bij de Scheidingsdeskundige. Hierdoor ben je verzekerd van deskundige begeleiding. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.