Echtscheidingsconvenant

Als je gaat scheiden moeten er veel afspraken gemaakt worden. Zijn jullie het eens over alle afspraken, dan leggen we deze vast in een echtscheidingsconvenant. Als dit document eenmaal klaar is, wordt de scheiding daarna vaak snel afgerond. Het echtscheidingsconvenant kun je zien als het uiteindelijke resultaat van het scheidingsproces. Dit is hét document waarin alle afspraken rondom de scheiding zijn vastgelegd. Nadat het echtscheidingsconvenant door jullie is ondertekend wordt het ingediend bij de rechtbank. Deze bekrachtigt het convenant. Vanaf dat moment zijn alle afspraken die jullie hebben gemaakt rechtsgeldig en ben je verplicht je hieraan te houden.

 

Wat staat er in het echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant nemen jullie afspraken op over in ieder geval de huur- of koopwoning, de vermogensverdeling (ook wel boedelverdeling genoemd), de partneralimentatie, fiscale afspraken en pensioenverdeling. Het is een belangrijk document. Als bijlage aan het convenant worden toegevoegd: het ouderschapsplan (als jullie samen minderjarige kinderen hebben), alimentatieberekeningen, de opstelling van de vermogensverdeling en andere belangrijke documenten waar in het convenant naar verwezen wordt. In ons stappenplan lees je meer over alle stappen die nodig zijn om tot heldere afspraken te komen en uiteindelijk een goed echtscheidingsconvenant.

 

Kan ik het echtscheidingsconvenant wijzigen?

Wanneer jullie samen het echtscheidingsconvenant willen herzien kan F&V Mediation jullie daarbij helpen. Daarvoor hoef je niet opnieuw naar de rechtbank, zolang het mogelijk is om samen tot nieuwe of gewijzigde afspraken te komen. De hulp van een mediator is daarbij aan te bevelen. Wij kunnen het echtscheidingsconvenant dan voor jullie openbreken en veranderingen vastleggen in een nieuw aanvullend echtscheidingsconvenant.

 

Wat moet ik doen als mijn ex zich niet aan de afspraken houdt?

Wanneer je ex-partner zich niet aan de afspraken houdt is dat heel vervelend. Wij zien vaak dat mensen dan meteen een juridische procedure met een advocaat starten, maar dat is nergens voor nodig. Het is namelijk veel nuttiger om met elkaar in contact te treden en te bekijken waarom één van de ex-partners zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Als je dat weet kan in overleg gekeken worden hoe dat is op te lossen. Bij F&V Mediation hebben we dit al vaak meegemaakt en meestal lukt het om een dergelijke situatie weer vlot te trekken.

 

Wij zijn gecertificeerd MfN-registermediator met de accreditatie Familie Mediation. Ook zijn we ADR-registermediator en o.a. aangesloten bij de Scheidingsdeskundige. Hierdoor ben je verzekerd van deskundige begeleiding. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.