Echtscheiding aanvragen

Een echtscheiding aanvragen doe je met een zogeheten verzoekschrift bij de rechtbank. Het verzoekschrift is een document waarmee de scheiding wordt aangevraagd op basis van een opgesteld en ondertekend echtscheidingsconvenant.

 

Afspraak met mediator

Voor het zover is heb je vaak al een heel proces doorlopen. De eerste stap is om samen te beslissen om te gaan scheiden. Of jouw besluit mede te delen aan je partner. Vervolgens kun je het beste een afspraak maken met een mediator. Bij F&V Mediation begeleiden we jullie om op een nette manier de relatie als partners af te sluiten. Hebben jullie kinderen, dan begeleiden we jullie ook bij het vormgeven van jullie relatie als collega-ouders.

Vervolgens gaan we alle stappen doorlopen om te komen tot het echtscheidingsconvenant. Het gaat dan om zaken als alimentatie, het verdelen van bezittingen, verdelen van pensioenen en andere afspraken. In ons stappenplan scheiden lees je meer over alle stappen bij een scheiding. Bij F&V Mediation begeleiden we het gehele echtscheidingsproces. Van het voeren van gesprekken, het vastleggen van de afspraken in het echtscheidingsconvenant en het indienen bij de rechtbank. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank te komen. Ook hoeven jullie hiervoor geen advocaat in te schakelen, dit regelen wij.

 

Akte van berusting

Nadat de echtscheiding door de rechtbank is uitgesproken, moeten jullie een akte van berusting tekenen. Door het ondertekenen van deze akte verklaar je om niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Je berust dus in de uitspraak. Na de uitspraak van de rechter en het ondertekenen van deze akte, wordt de echtscheiding door ons ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Op dat moment is de scheiding definitief.

 

Hoe snel kunnen we scheiden?

De snelheid van een scheiding is vooral afhankelijk van jullie onderlinge bereidheid om tot afspraken te komen. Bij F&V Mediation zijn we flexibel en kunnen we snel schakelen. Maar zorgvuldigheid staat bij ons wel voorop. Want je kunt nog zo snel willen scheiden, je moet het wel goed regelen. Soms hebben emoties meer tijd nodig en dan kan het goed zijn om het proces juist wat te vertragen zodat je tot heldere afspraken komt. Wij begeleiden jullie daarbij.

 

Wij zijn gecertificeerd MfN-registermediator met de accreditatie Familie Mediation. Ook zijn we ADR-registermediator en o.a. aangesloten bij de Scheidingsdeskundige. Hierdoor ben je verzekerd van deskundige begeleiding. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.