Belastingdienst en scheiden

Als je gaat scheiden moet er rekening gehouden worden met een aantal fiscale aspecten. Dat wordt bij veel scheidingen vergeten. Of we het nu leuk vinden of niet, over sommige onderdelen van een scheiding kun je niet zomaar afspraken maken zonder dat dit fiscale consequenties heeft. Als er bijvoorbeeld sprake is van een huwelijk op basis van de algehele gemeenschap van goederen dan heb je in principe allebei recht op 50% van jullie vermogen. Wanneer de een meer zou krijgen dan de ander, kan dat door de belastingdienst worden gezien als een schenking waar belasting over betaald moet worden. Er zijn oplossingen om dit soort situaties te voorkomen, wij helpen jullie daarbij. De Belastingdienst geeft ook informatie over scheiden. Wat betekent scheiden voor je toeslagen en andere belastingzaken? Hier lees je er alles over.

 

Belastingaangifte

De belastingaangifte in het jaar van de scheiding is vaak een complexe aangelegenheid. Volgens de belastingdienst worden maar liefst ruim 40% van alle aangiftes inkomstenbelasting in het jaar van scheiding onjuist ingevuld. Vooral de fiscale behandeling van de eigen woning is een veelvoorkomend struikelblok. Dit betekent dat veel gescheiden belastingplichtigen een correctie kunnen krijgen op de ingediende aangifte. Deze correctie leidt in veel gevallen tot financiële schade. Om die reden is het voor stellen die gescheiden zijn van groot belang dat ze zorgvuldig begeleid worden bij het invullen van de belastingaangifte in het jaar van de scheiding. Hierdoor kan eventuele financiële schade worden voorkomen. Wanneer wij jullie scheiding hebben begeleid verzorgen we op jullie verzoek de belastingaangifte over dat jaar.

 

Bij F&V Mediation beschikken we over de kennis en kunde om partners ook bij alle fiscale aspecten van de (echt)scheiding goed te begeleiden. Wij zijn gecertificeerd MfN-registermediator met de accreditatie Familie Mediation. Ook zijn we ADR-registermediator en o.a. aangesloten bij de Scheidingsdeskundige. Hierdoor ben je verzekerd van deskundige begeleiding. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend intake-gesprek.